Vaknieuws

Geschreven op
15 oktober 2019


Deel dit artikel

Facebook

Twitter

LinkedIn

Auto

Elektrisch rijden wordt minder fiscaal aantrekkelijk

Uit een wetsvoorstel dat op Prinsjesdag 2019 is gepresenteerd blijkt dat het rijden met elektrische auto’s minder interessant wordt. Nu krijgt u in beginsel nog te maken te maken met een bijtelling wegens privégebruik van 4% voor zover de waarde van de auto niet meer bedraagt dan € 50.000. Voor zover de waarde hoger is, bedraagt de bijtelling 22%. Vanaf 1 januari 2020 zal de bijtelling 8% zijn voor zover de cataloguswaarde niet meer bedraagt dan € 45.000. Over het meerdere is een bijtelling van 22% van toepassing. U mag echter het lage bijtellingspercentage over de hele waarde toepassen als de auto een CO2-uitstoot van nihil heeft en op waterstof kan rijden? En voor auto’s die onder overgangsrecht vallen, mag u ook nog een tijdje de oude bijtelling hanteren.

Let op!

Na de eerste wijziging van de bijtellingspercentages en CO2-uitstootgrenzen na de eerste toelating op de weg van de auto gelden de oude percentages en grenzen nog gedurende zestig maanden. Deze termijn begint op de eerste dag van de maand na de datum van eerste toelating. Daardoor geldt voor veel auto’s die zijn aangeschaft vóór 1 januari 2017 een bijtelling van 25%!

Ga bij BPM-berekening niet uit van volledig schadeherstel

In principe verlaagt de schade die een auto heeft geleden de grondslag voor de berekening van de BPM. Maar Hof Arnhem-Leeuwarden vindt het te ver gaan om bij de berekening van het schadebedrag uit te gaan van een volledig herstel van de schade volgens de meest dure methode. Niet iedere euro aan schade of herstelkosten komt volledig in mindering op de handelsinkoopwaarde van een voertuig, zo meent het hof. Het gaat er bij de berekening van de BPM-grondslag erom, dat men de waarde van een voertuig met schade in de juiste verhouding brengt tot de waarde van voertuigen die afgezien van de schade vergelijkbaar zijn. Maar deze vergelijkbare voertuigen zullen ook sporen van gebruik vertonen. Daarom daalt de waarde van zo’n voertuig niet met de kosten van het wegwerken van die normale gebruiksschade, aldus het hof.